Tuesday, 2 May 2017

Braces Journey

Assalammualaikum..

Hari ini nak cerita sikit pasal braces. Tempat aku buat braces Klinik Dr Haneesah Padang Serai. Layanan dia superb. Staff friendly gila. Pokok pangkal dia selesa dan aku suka. Disediakan surau semua. Gambar dalam klinik aku tak tangkap lagi. After this, aku akan tangkap k. Panjang gila kot cerita aku nk pakai braces ni,  Sebab gigi aku crowded gila and lebih teruk lagi atas bawah gigi tak sama. hmmm. t_t  sedih. 

Ni contoh gigi aku yang x sama tu.

Gigi atas x sama.2 batang gigi terkeluar. Gigi bawah pun sama. Tapi aku x tangkap gambar plk. Malu. Sob3


Teruk kan. Tapi takpa aku bertabah ja. 24 tahun kot hidup. gigi x sama. aku rilex ja, terima kecaman seadanya. hehehe. Problem terbesar aku sekarang gigi geraham bongsu aku tumbuh dah tapi dia terbenam dalam gusi. OMG. yes. kena buat minor operate. tapi mmg mmg sakit nk mati lah kan. Aku selidik p selidik mai sebab khamis ni baru nk p pasang braces. Tiga hari lepas aku pergi buat klinik just buat acuan. Dua hari lepas g Xray, Harini aku pergi hantar Xray tu. Khamis ni baru nk pasang. Aku tanya org lah yg pengalaman pakai braces ni. Luckily, ramai jugak yg pakai braces tapi gigi geraham bongsu depa dah tumbuh and senget benget mcm aku jugak. Bila gigi dah fully tumbuh tak   effect pakai braces, cuma lepas pada ni, dokter akan cadangkan utk buat juga lah minor operate tu. Kes aku boleh tangguh sebab aku tak sakit. 

Ni contoh gambar Xray aku.

Gambar gigi bongsu kiri dan kanan tumbuh dalam gusi, nampak kan ? t_t  tapi tak sakit langsung.

Aku baru cabut sebatang gigi kat belakang sebab gigi aku berlubang katanya. Tak sakit langsung. Aku suka lagi ada lah sebab dokter tu comel ja dok goyang gigi aku. hahah tiba-tiba dah tercabut pun, tu pun tak sedar. Dekat tempat aku pasang braces ni, boleh pilih nak cabut dulu or pasang dulu, kalau cabut dulu, alamat dia sebulan kat Melaka aku tak bergigi, memang tak lah kan, #takutkenakecamlagi.  Aku pilih untuk pasang dulu, baru cabut later on lah.

Ok, aku sambung entry ni lagi khamis ni, sebab aku x pasang lagi braces. So x leh lah nak tangkap gambar berbraces. 



Ni aku selitkan gambar si azril editkan gigi aku after two years. cis tak guna. Lepas 7 tahun kenal, dekat nk pasang braces ni lah dia kerap dok mengata kat gigi aku. 


Me after braces. Maybe ?



















No comments:

Post a Comment

<bgsound> src="http://www.youtube.com/watch?v=7KyMOSZrDQ0" loop="INFINITE"></bgsound>